3. WSPÓŁORGANIZACJA PRZEDSIĘWZIĘĆ O CHARKTERZE KULTURALNO-OŚWIATOWYM

3.1. FUNDACJA „DOBROstan” była partnerem w organizacji spektaklu słowno-muzycznego „NASZ OJCIEC. Poznań-Janowi Górze” w Teatrze Muzycznym.

Spektakl słowno-muzyczny

NASZ OJCIEC. Poznań-Janowi Górze

Czas i miejsce: Niedziela 4 lutego 2018 r., godz. 18:00 Teatr Muzyczny w Poznaniu

Fot.: Bartłomiej Kolasiński

Spektakl słowno-muzyczny w Teatrze Muzycznym w Poznaniu

WSPÓŁFINANSOWANIE ZE ŚRODKÓW BUDŻETOWYCH MIASTA POZNANIA

REALIZATORZY

Reżyseria:
Arnold Pujsza

Prowadzący:
Natalia Chromińska
Bogdan Kowalski

OBSADA

Występują:
Maja Komorowska
Wiesław Komasa

Jan Grzegorczyk, Jan Gołaski, Regina i Kazimierz Hojna, Katarzyna Klebba, Jacek Kowalski, Marcin Pokusa, Aleksander Rosenfeld, Witold Szulc

oraz grupa taneczno-baletowa studentów AWF w Poznaniu wraz z wychowankami i przyjaciółmi ojca Jana Góry.

Wieczór słowno-muzyczny przygotowany przez i dla przyjaciół, zmarłego przed dwoma laty, dominikanina ojca Jana Góry – w przededniu Jego 70. urodzin. Opowieść o ojcu Janie, jak całe Jego życie, wielowątkowa, żywa i pełna sprzeczności, ukaże charyzmatycznego zakonnika, artystę, duszpasterza akademickiego, budowniczego i żebraka, twórcę ośrodków na Jamnej i na Lednicy, niezmordowanego organizatora lednickich Spotkań Młodych. Zapytany podczas pierwszego spotkania na Lednicy Jan Góra: Ojcze – co dawać ludziom?, odparł ze swadą: Jak to, co dawać? MIŁOŚĆ! I śpiew… Muzyka, film, taniec, poezja i literatura, elementy baletu wraz z wciąż żywymi wspomnieniami tych, z którymi dzielił radości i smutki, złożą się na wieczór pełen miłości i pasji.

ORGANIZATOR

• FUNDACJA ARTYSTYCZNO-EDUKACYJNA PUENTA
  • TEATR MUZYCZNY W POZNANIU

PARTNERZY

• KLASZOR oo. DOMINIKANÓW W POZNANIU
  • WSPÓLNOTA PALEOLIT WSPÓLNOTA LEDNICA
  • FUNDACJA DOBROSTAN
  • ATELIER MYSZKOWSKI GALERIA SZTUKI NOWOCZESNEJ

Gdyby żył, o. Jan Góra 8 lutego 2018 r. obchodziłby swoje 70. urodziny.

Ojciec Jan Góra urodził się 8 lutego 1948 roku w Prudniku koło Opola. W wieku 18 lat wstąpił do klasztoru. W Poznaniu, gdzie pracowała blisko 40 lat, zajmował się duszpasterstwem młodzieży szkół średnich, a od 1987 roku był tu duszpasterzem akademickim. W 1991 roku był współorganizatorem VI Światowego Dnia Młodzieży na Jasnej Górze. Od 1997 roku organizował spotkanie dla młodych w Lednicy koło Gniezna.

Fot.: Bartłomiej Kolasiński

Copyright © 2018 Fundacja na rzecz wspierania integralnego rozwoju człowieka „Dobrostan”. All Rights Reserved.