FUNDACJA DOBROSTAN ZAPRASZA NA

IV EDYCJA, 2023 Poznań

IV. edycja Festiwalu Dobrego Słowa!

Poznań, 21-23 września 2023 r.

Zadanie obejmuje cykl artystyczno-edukacyjnych wydarzeń stanowiących program Festiwalu Dobrego Słowa, będących kontynuacją poprzednich trzech edycji.

W trakcie Festiwalu Dobrego Słowa zwracamy bacznie uwagę na słowo, na czystość, poprawność i piękno języka, na promowanie twórców literatury i czytelnictwa, na używanie dobrych i wspierających słów, zarówno w komunikacji z innymi jak i z samym sobą.

Podczas czwartej jego edycji zajmiemy się triadą: język, kultura i komunikacja, czyli trzema splecionymi ze sobą wymiarami dynamicznych przeobrażeń i wzajemnych oddziaływań.

WYDARZENIA IV Festiwalu Dobrego Słowa:

ZADANIE 1

21 września 2023 r. (czwartek)

SŁOWA JAK MOSTY - NIECODZIENNIE O JĘZYKU (SERCA)

Empatyczna komunikacja to idealne narzędzie edukacji kulturowej. Podczas spotkania odpowiemy sobie na pytanie - czy to my mówimy językiem, czy język mówi nami, czy mówimy „naturalnie” czy językowymi kalkami. Porozumienie bez Przemocy zabiera nas do większej uważności na to, co wychodzi przez ust naszych korale. Sprawdzimy, które słowa są murami, a które budują relacje. A może najpierw jeszcze są nasze myśli? Parafrazując tytuł książki Rosenberga, twórcy metody, zobaczymy, jak to jest odpowiedzialnie myśleć i mówić i jak bardzo utrudniają nam to mózg i uczucia. Wydarzenie przygotowane we współpracy z Fundacją Miejsce Ludzi. Interaktywny wykład z elementami warsztatowymi podany w sposób lekki, żartobliwy, z elementami obrazów, opowieści graficznych i przykładów, które łączą głębię z lekkością i docierają przy tym do różnych ludzi.

Odbiorcy: szeroka publiczność Poznania

Miejsce: Restauracja Rusałka

Czas realizacji: 21 września 2023 (czwartek)
Godzina: 18:30

Wykładowca: KATARZYNA DWORACZYK

ZADANIE 2

22 września 2023 r. (piątek)
ONLINE

WRAŻENIOWE czytanie dla najmłodszych
z MAŁGORZATĄ SWĘDROWSKĄ

Najmłodszym pokażemy, jak kształtować naszą mowę, by była łagodnym wiatrem a nie huraganem…

ZADANIE 3

23 września 2023 r. (sobota)

SPOTKANIE NA NIEWIDZIALNYM MOŚCIE z KRZYSZTOFEM CZYŻEWSKIM z Fundacji Pogranicze

Spotkanie z animatorem kultury, poetą, eseistą, praktykiem idei, wykładowcą, wydawcą, redaktorem i tłumaczem KRZYSZTOFEM CZYŻEWSKIM - o budowaniu niewidzialnych mostów między ludźmi i kulturze dialogu.
Spróbujemy odpowiedzieć na pytanie, dlaczego dialog między kulturami, narodami oraz ludźmi staje się coraz trudniejszy i zbyt często, mimo szlachetnych intencji, skazany jest na niepowodzenie? O „otwarciu” języka, o przywracaniu mu zdolności wyrażania „tkanki łącznej” i holistycznego odczuwania świata.
Pogadamy o tym, co to znaczy słuchać? Jak naprawdę usłyszeć? Jak spotkać Innego? W jaki sposób inicjować dialog w dzisiejszym świecie?
A potem pójdziemy w okolice niewidzialnego mostu (w miejsce, gdzie kiedyś stał most na Chwaliszewie) - i w sposób warsztatowy będziemy ćwiczyć budowanie niewidzialnych mostów międzyludzkich relacji poprzez słowa.

Współpraca z wodzirejem KAZIMIERZEM HOJNĄ i muzykami.

Miejsce: restauracja DMUCHAWCE i okolice byłego mostu na Chwaliszewie

Zapraszamy na nasz kanał YouTube - Festiwal Dobrego Słowa